De voordelen van een massage

Wanneer is de laatste keer dat je een massage hebt gekregen? Waarschijnlijk moet je even nadenken over die vraag. We doen tegenwoordig erg ons best om gezond te blijven en ons fit te voelen: sporten, gezond eten, mediteren noem het maar op. Massage komt niet vaak in dat rijtje voor. Het nemen van een massage wordt vaak als een luxe gezien, of als iets wat alleen topsporters regelmatig ondergaan. Maar wist je dat massage veel voordelen voor je gezondheid heeft? Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet:

Soepelere spieren, betere doorbloeding 

Dit weten de meeste mensen wel: massage verzacht pijnlijke en stijve spieren en het houdt je spieren en bindweefsel soepel. Het geeft ruimte en ontspanning omdat alles losgekneed wordt. 

Ook zorgt massage voor betere doorbloeding, wat weer zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen, maar ook voor een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor herstellen je spieren beter.

Maar er is meer:

Hormonen

Als je gemasseerd wordt worden de stoffen oxytocine en serotonine aangemaakt, ook wel de ‘gelukshormonen’ genoemd. Deze zorgen voor ontspanning en een fijne gemoedstoestand. Het maakt je weerbaarder tegen stress en je zit lekkerder in je vel, zowel fysiek als mentaal. Grappig weetje: het heeft aan beide kanten effect, ook bij de masseur zelf worden deze hormonen aangemaakt.

En massage vermindert juist de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Als je voor langere tijd een te hoge waarde van deze stresshormonen in je lichaam hebt is dat ongezond. Dit kan allerlei klachten met zich meebrengen, denk aan slecht slapen, gespannen spieren, hoofdpijn/buikpijn, onrust in je lichaam.

Zenuwstelsel

Massage brengt je zenuwstelsel tot rust. Even een korte uitleg over je zenuwstelsel om beter te begrijpen waarom dit belangrijk is:

Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen, de sympathicus en de parasympathicus. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor de ‘fight or flight’ reactie en is onze aan/actie-stand. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor de  ‘rest and digest’ reactie en is onze rust/herstel-stand. Voor je gezondheid is het belangrijk dat er een balans is tussen deze twee.

Tegenwoordig zijn er constant prikkels om ons heen, we hebben het druk, zijn vaak gestrest en moeten van alles. Hierdoor staan veel mensen meer in de actie-stand dan gezond is. Je sympatische zenuwstelsel is overgeactiveerd en je komt nog maar moeilijk tot rust.

Door massage wordt juist je parasympatische zenuwstelsel geactiveerd, dit zorgt voor rust en herstel. Je hartslag vertraagt, je bloeddruk gaat omlaag en je lichaam komt uit de stress terug in ontspanning, waardoor het zelfherstellend vermogen van ons lichaam wordt geactiveerd.

Tegenwoordig hoor je veel over het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Ons lichaam kan inderdaad heel veel zelf herstellen, maar dan moeten we het wel de kans geven. Je lijf heeft moeite met herstellen als het constant in de actie-stand staat. Hoe zorg jij dat je zenuwstelsel tot rust komt?

Uit je hoofd in je lichaam

Vaak zitten we gedurende de dag heel veel in ons hoofd en vergeten we ons lichaam nog wel eens. Een massage brengt je hoofd tot rust en de aanraking zorgt ervoor dat je (weer) in contact komt met je lichaam. Het geeft ruimte om te voelen, te ervaren en weer thuis te komen in je lijf. Het is fijn om af en toe even stil te staan bij jezelf. Hoe gaat het met je? Zorg je goed voor jezelf? Hoe voelt het eigenlijk in je lichaam? Massage zorgt voor meer bewustzijn, waardoor je daarna weer beter in staat bent om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Vergeet niet: je lichaam is een wijze raadgever.

Verbetert de weerstand

Massage geeft je immuunsysteem een boost. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er meer witte bloedlichaampjes (lymfocyten) worden aangemaakt in je lichaam tijdens een massage. Deze helpen virussen en infecties te bestrijden en zorgen ervoor dat je minder snel ziek wordt.

De kracht van aanraking

Persoonlijk geloof ik enorm in de kracht van aanraking. Aangeraakt worden en huid-op-huid contact is zelfs een primaire levensbehoefte van jonge kinderen, het is essentieel voor ze om te kunnen overleven. Als volwassene zouden we misschien zonder aanraking kunnen, maar aangeraakt worden geeft vaak een enorme weldaad aan steun. Het bevestigt je bestaan, het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat en dat je gedragen wordt. Het zorgt voor een verbinding op een diepere laag.

Kortom: Naast dat een massage gewoon echt een cadeautje is voor jezelf, is het ook nog eens ontzettend goed voor je. Wat wil je nu nog meer?